Followers

22 December, 2010

Gajiku


sekarang duit macam air jek
kalau tak organise betul-betul
bagi orang makan gaji macam aku ni
merana laa akhir bulan..

betul la orang tua cakap
besar periuk besarlah kerak nasiknye
ataupun
besar perut besarlah makannye hehehe

 


selalunya dapat gaji
bil-bil kene bayar terus
bayar bil yang wajib dibayar
memang kene dahulukan laa
nanti lewat bayar, telefon tak renti berdering oleh pihak berkenaan



setiap bulan
kereta, kad kredit, TNB, air, henpon, strimix, mentenen rumah
kena bayar dulu
nasib baik rumah potong ikut gaji
itu semua keperluan kita..
wajib ada untuk kehidupan sekarang ni 


kalau awal-awal tahun lak
kene settle bayaran cukai pintu MBSA, cukai tanah, indah Water untuk setahun
duduk apartment kat selangor ni, kena lak bayaran insuran (setahun)  untuk kebakaran
tu sememangnye aku bayar awal tahun..

untuk bertukar pakaian
bertukar henpon
tambahan gajet
sekiranya ada duit 'terlebih'
boleh laa 
sebab itu kategori kemudahan kita aje



hidup sekarang memang tak lepas dari berhutang
persoalan sekrang
bagaimana cara  kita menguruskan duit kita setiap bulan
jangan ada pulok berpegang pada kata
biar papa asal bergaya
nanti balik kampung tanah jagung lerr


untuk tensenkan lagi
kepala kita
mari kita dengar lagu ini
hehehe

 

14 comments:

talitangsi said...

pakai rice cooker takde kerak :)

:"♥Warnida:"♥ said...

haishhhhh buln ni bajet lari....thp gaban ni....mcm mn nk hdp sbuln huhuhu!!!

cikceriacorner said...

lagu duit tu memang best..:)

AzMask said...

gaji untuk di habiskan.. kalau tidak gaji tidak bermakna.. hahaha

AesyaZealous said...

cmne la kalau sy keje nnt..msti cepat je duit habis..muaahahaha

@cu SaYaNg said...

kalau fikir kan pasal duit,memanjang je tak penah cukup..
tu baru bab wajib bayar tiap2 bulan..belum lagi kira kes emergency...huhuhu

Amy Syaquena said...

As'salam..

duit masuk banyak mane pun x akan cukup ada je nak di belanjakan..

ciK LyndaWawa igUana said...

belanja saya meh...

jinkamen said...

talitangsi
kalau biar lama lama dalam periuk leh jadi kerak gak

warnida
itu ar ..gaji dapat awal kan...nak tunggu gaji bulan jan lak tu ...jenuh laa :)

cikcericorner
lagu m.nasir semua sedap ..nanti nak kumpul lagu beliau buat koleksi

azmask
gaji dihabiskan untuk kerja..kerja untuk dapatkan gaji...lingkaran kehidupan

aesyaZealous
takde masalah kalau berigat2/berpada2 dahulu sebelum berbelanja atau berhutang

@cu Sayang
itu laa ..ada yang menyarankan 10% dari gaji disimpan..msalahnye...kita lak kalau boleh nak tambah 50% lagi dari gaji kita hehehe

amy Syaquena
wsalam...betul tuh..tapi kita jangan jadi hamba duit laa

cil LyndaWawa Iguana
unik nama awak...nanti jumpe kita belanja awak bayar...hehehhe..leh?

NuR si CiKGu RiBeNa said...

betul betul
dapat duit je ada yg nak dibayar
mohon keberkatan
walaupun gaji tak banyak
tapi cukup makan..

E.N.T.I.T.I.

Magrib said...

biasa la tu.. dulu masa kecik2, kita x fikir semua nie.. bila da besa.. pandai2 la hidup.. anyway.. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Nikah Gantung selesai masalah Seks bebas
Mari lah ROGOL saya!
Kurang ajar punya orang tua!

jinkamen said...

magrib
terima kasih pujian anda dan support anda...bangga dapat pujian dari senior bloggers yang dah berjaya ni..hehehe

Idalara said...

salam...
baguslah pandai buat perncangan..sy pun sama, dpt gaji settlekan semua bil2..dah settle hati lega.

jinkamen said...

nur si cikgu ribena

insyALLAH ..rezeki yang berkat itulah yang kita usahakan setiap hari..zakat pendapatan jangan dilupakan :)

idalara

yup..kene buat sistem sampul surat/angpaw...senang nak bayar yang wajib sunat dan harus :)
tenang ibarat air sungai pahang :)

azman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...