Followers

24 January, 2011

Bahaya di dapur


tadi membaca entry di ondscene mengenai Kes kebocoran Gas memasak
tetiba teringatkan mengenai keselamatan di dapur
rasanya di rumah cuma sebilangan aje yang ada pemadam api di rumah/dapur

sebenarnya amat penting menyediakan pemadam api
yelah malang tak berbau
sebelum terlambat dan terjadi
jinkamen pun nak beli juga satu silinder pemadam api 
nak letak di rumah dan satu didalam kenderaaan

sebenarnya nak mengelak dari kebocoran gas didapur kena check selalu
tak silap dulu ada Iklan yang mengajar cara-cara nak check kebocoran gas
salah satunya adalah menggunakan buih sabun
caranya sapukan airsabun pada salur gas tersebut
sekiranya ada gelembung bermakna ada kebocoran pada salur tersebut
selain dapat tau ada bocor atau tak, cara ini dapat membersihkan salur gas tersebut
kalau rajin, basuh sekali air sabun dengan tong gas dan dapur tuh sekali 

bukan apa,
sebenarnya dengan cara membasuh 
samada basuh kereta atau motor ke
kita dapat mengenalpasti kerosakan atau kecacatan sesuatu benda tersebut
contohnya kalau kita basuh kereta
mesti secara automatik kita dapat tau kereta kita ada lekuk atau tak
berbanding kalau kita hantar ke carwash
hehehe...dah mengarut dah

tapi sekarang ni dah ada alat untuk mengenalpasti
mengenai kebocoran gas
tapi harga dia tak tau lagi berapa
nanti kalau tau saya updated kat sini

.
..
habisss

8 comments:

azieazah said...

Betullah. Harus ada pemadam api di rumah, tp biasanya kalu dah panik, menjerit jer yang teringat.

Kalu boh dlm keta, nak boh kat mana? Bonet? Sempat ker nak buka amik kalu ada berlaku kebakaran...?

jinkamen said...

azieazah
selalunya pemadam api ada yang khas utk kenderaan, bukan yang besar macam kat opis tuh, besar sedikit tin aerosol penyembur serangga ridsect tuh..

selalunya diletakkan di bawah seat atau di bawah laci dashboard

♥ manje ♥ said...

kita ada satu,letak kat poket belakang seat... kecil aje pemadam api tu... senang nak genggam (khusus utk kaum wanita)... ~

jinkamen said...

manja
err..ada gak ek khusus untuk wanita..mesti kaler pink..hehehe

Pengasas said...

Salam tuan,
Betul la ... saya pun nak beli satu untuk dalam rumah.
Terima kasih kerana beri ingatan.

n u r k i m a said...

hmmm~..bukan stakat x penah check salur gas ok tak..tukar kepala gas pon x penah buat..huhuhu~

zik said...

kena hati2 kalau dalam bab2 macam nie... check secara berkala... pun penting juga..

@cu SaYaNg said...

Masa mula2 pindah ke rumah baru acu nie dah terfikir nak beli pemadam api tu...maklum le tinggal sorang..tapi asyik terlupa saja...nie bila jinkamen cite baru teringat balik...nak kena cepat2 beli nie..risau jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...