Followers

19 January, 2011

Peristiwa yang tak diingini

pada sesiapa yang pernah bawak motor
pernah tak mengalami situasi macam ni

seperti biasa, bangun awal pagi sebab nak pergi kerja
sebab sekarang ni, 
kat tempat aku bekerja dah buat sistem baru
iaitu sistem 
Polis bantuan akan mengambil nama kakitangan 
yang datang lewat dari waktu masuk kerja iaitu pukul 0830
maka aku terpaksalah datang awal seperti yang ditetapkan .
tak macam selalu yang datang pukul 1000 


macam biasa 
bila pergi kerja selalunya naik motor lah 
sebab kalau bawak kereta semesting pukul 10 jugak aku sampai ke opis
melainkanlah kalau aku bertolah dari rumah pukul 6.30pagi 
dan masalah parking di opis yang senantiasa sesak 
kerana bebudak baru yang  masuk keje pon dah pakai kereta
maklum lah sekarang ni, beli kereta macam beli buku kat kedai buku jek, tak macam time aku dulu, beli kereta semcam nak pergi ke Eropah sekarang ni everybody can buy the kereta

sesudah warmupkan enjin motorku
maka bergeraklah aku dengan niat dalam liLLAHitaala dan mengucap Syahadah
yelah..naik motor ni umpama berjuang di medan perang gak ni..
sebab nak pergi kerja ni kira ibadah gak, kalau mati di tengah jalan kira Syahid ni :)
sesudah siap pakai glove kesayanganku dan helmet
maka bergeraklah aku dengan aksi bukan macam Adnan Sempit tuh
gila apa Adnan sempit tuh, tak sayangkan motor agaknye kalau macam tuh
silap silap kena buat balancing balik motor tu 

perjalanan aku melalui subang bestari, kemudian keluar ke jalan besar sg buloh -shah alam
tengok meter minyak masih penuh lagi sebab baru isi masa balik semalam sebanyak RM5
kusarankan kepada semua yang menggunakan kenderaan ke tempat kerja
kena amalkan selalu isi minyak dulu semasa balik dari kerja
kerana kalau kita lewat tak tergesa-gesa nak mengisi minyak dipagi hari

setelah melalui kota damansara
aku pun masuklah highway bertol tersebut menghala ke Jalan Duta
biasa la..time time pukul 8pagi semestinya jalan sesak dengan kereta
pagi tadi nampak 3 orang polis peronda bersama kereta Evo Xnya di susur tol Kota Damasara 
menahan lori-lori yang lebih 3tan yang masih degil menggunakan highway sewaktu time diorang diharamkan

dan sewaktu inilah peristiwa yang tidak kuduga ini berlaku padaku
peristiwa yang memeritkan dan mengguris jiwaku
yang membuatkan aku rasa amat kecewa
dan
sekiranya aku berhenti 
maka kejadian lagi yang tak diingini akan  berlaku
tapi terpaksa jugak aku hadapinya
walau dengan keresahan yang melampau
aku pasrah
suatu ketika aku tak tertahan lagi 
hinggakan aku terasa nak membuat keputusan melakukannya
tapi aku tak terdaya

sekiranya aku dapat melakukannya waktu itu 
semestinya aku lega
tapi aku terpaksa meneruskan juga perjalanan ini
takut terlewat sampai ke opis
nanti kene tulis nama dek pengawal 
semacam pengawas sekolah mengambil nama pelajar datang lewat

selama 5minit aku rasa macam 1jam
merasa deritanya

selepas melalui tol Jalan Duta
aku nampak stesen Minyak di sebelahnya
tanpa membuang masa
terus ku berhenti ditepi stesen minyak tuh
dan kuberlari ke destinasi sepatutnya
untuk melepaskan benda tersebut
yang tak sepatutnya ia mintak keluar
pada waktu yang tak sepatutnya ini

tapi aku lega...

11 comments:

♥ manje ♥ said...

biasa juge... siap berpeluh2 bagai... kdg2 da smpai tandas takde apa2 pun yg berlaku, hilang camtu aje haha ~

AzMask said...

wadey wadey ler.. sakit gusi nih.

jinkamen said...

(love)manje(love)
hilang ke mana yek...jangan naik keatas dah la..sure bermuka masam durja jek..ahaks

AzMask
nanti g klinik inject satu jarum ilang la tuh.

Jejaka Desa said...

Hijo muke mase ter weh....

@cu SaYaNg said...

acu penah test power dengan keta "helang lebuhraya" tu...hehehee

erk...nasib baik tak bertukar jadi hulk kan sebab "menahan" punya pasal...heheheee

fatinAfi said...

hahaha..:D

jinkamen said...

JD
koi bukan setakat ijo muke..dah jadi lebam doh hehehe

@cu SaYaNg
woo..ari tu nampak satria ngan polis evo seakan berlumbe tu acu la yekk...hehehe

fatinAfi
oooo gelak yekk...jaga laa nanti kene kat dia :P

Miecyber said...

Nasib baik sempat yakkk..

BlackBerry halang laman web lucah di Indonesia

Eri-chan said...

kalau pecut pun, bila jpj tahan bagi alasan nak berak kena cirit-birit confirm diorang lepaskan..hahaha

azman JINKAMEN said...

Miecyber
sempat sebab koi dah buat pehtua tarik nafas dalam dalam..kalau tidak maunye pusing balik ke rumah tukor spender hehehe

Eri-chan
nanti nak buat macam tu la..kalau kene tahan ngan kuda putih atau jpj cakap kat diorang nak terberak sesangat

eB ezrin said...

ha3.... last2 g2 eh? ;p

eh, mmg nk kwn nih... tapi jgn la polo blog contest mamaaerish tuh yer....

jemput ker http://www.mamaaerish.blogspot.com/

daaaaaaaaaaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...