Followers

10 February, 2011

sakit tekak

hari ni, hari yang ke 6 sakit tekak hari yang paling teruk adalah hari kelmari terus takde suara 1 botol ubat batuk minyak gamat, 1 botol ubat batuk cap kelapa laut afrika dan setengah botol ubat batuk herba klinik panel dah aku tegok, masih lagi suara angsa dan ala ala ramli sarip lagik
malas nak pergi klinik panel sebab kalau pergi pon akan beri ubat batuk ngan antibiotik jek pastu charge lebih rm30.kalau beli ubat batuk kat farmasi baru tak sampai rm12. jimat sket maybe boleh guna untuk yang lain esok hari. lemahnya kalau sakit tekak ni kalau ada mesyuarat dan kena bagi briefing lah..dah takde suara pastu kekadang batuk batuk.

Ada terbaca petua nak hilangkannya dengan makan aiskrim yang bekrim tu, dah mencuba tetapi tahan sekejap jek. AzMask pun dah buatkan air asam jawa, tapi still tak pulih lagik.

10 comments:

AzMask said...

kena makan anti biotik jugak nih.. percayalah.. takut anak tekak membengkak. Bahaya.

Cik SHiNJU said...

Dgr la cakak AzMask tu weh..
Sok kala tekak membengkok dia gek yg susoh...Farmasi pun ade antibiotik dak?

Jejaka Desa said...

Besenye 2,3 hari molek la dia.Tapi ubat kene makan juge.

bantalbucuk said...

get well soon..~

cikceriacorner said...

banyakkan minum air suam..

moga cepat sembuh..:)

JiNKaMeN said...

JD
koi harap macam tu la..tapi tak jugak OK ni

bantalbucuk
give me ubatbatuk :)

cikceriacorner
yup..skrang ni asyik minum air limau suam gelas besar jek

thanx rodong2..

n u r k i m a said...

sy tau ubt ape yg plg sesuai..makan la madu..sbb lau sy batuk sy akan madu n minum air kosg dgn sgt2 byk..smpaikan kena p kencing 2 3 kali..air kencing mmg putih melepak la...

bfore amalkan madu sy mmg senang dserang batuk..lagi2 setiap kali nak masok semester baru..mgkin perubahan cuaca dr kg ke bandar kan..tp alhamdulillah semua ok...

ubat batuk da x pandang da...skang da amalkan minum madu setiap pagi lau xde pape nak breakfast..huhuhu~

cubalah yer!

n u r k i m a said...

satu lagi..sape bagi petua makan ais krim...haish!karutla..lagi la teruk..lau batuk n sakit tekak mane leh makan benda sejuk...n pedas...nnt lebih teruk..

heeee~...cam doktr pon ada kan..btw,itu cara sy la...mane tau jinkamen pon berkesan guna cara ni..

sori la yer..pjg lebar lak komen..rs yer ini bkan komen..tapi membebel..wahahaha~

Eri-chan said...

makan aiskrim. trust me. betull..
http://abeginningoflife.blogspot.com/2011/02/dari-jinkamen.html

~emmie~ said...

ada org cakap minum air kelapa...

x tau la.. dgr2 org cakap jer..tapi tak penah plak try... ;)

jom join.. :: Contest : Family Sedondon ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...