Followers

01 April, 2014

1st April | AprilFool






Sejarah APRIL POOL dan kenapa Umat Islam tak boleh seronok dengannya...


Pada abad ke-8 Masihi, Sepanyol merupakan sebuah negara Islam yang maju dan tidak disenangi orang kafir. Bagaimanapun Sepanyol jatuh ke tangan tentera Salib yang amat kejam yang membunuh wanita dan juga kanak-kanak. Satu persatu wilayah Sepanyol ditawan tentera salib sampailah ke wilayah akhir Granada. Penduduk Islam terpaksa bersembunyi di rumah. Tentera Salib membuat penipuan dan mengumumkan bahawa penduduk Granada dibenarkan keluar dengan selamat dan dibenarkan menaiki kapal yang telah disediakan untuk keluar dari Sepanyol. 

Ribuan penduduk Islam pun keluar dari rumah dan berkumpul di pelabuhan. Lalu tentera salib yang bersembunyi membakar seluruh penempatan Islam termasuk mereka yang masih bersembunyi. Mereka yang berkumpul di pelabuhan tidak dapat berbuat apa-apa. Kapal yang dijanjikan juga dibakar. Apabila mereka dikepung mereka kemudian dibunuh tanpa belas kasihan. Hanya takbir dan tangisan sahaja kedengaran. Tiada satu pun yang terselamat. Granada jadi medan darah Umat Islam. Sehingga laut bertukar menjadi warna merah darah.

TRAGEDI BERDARAH INI BERLAKU PADA 1ST APRIL 1847 M dan DIKENALI SEBAGAI "THE APRIL FOOL DAY" OLEH GOLONGAN KRISTIAN.

Oleh yang demikian, umat Islam sekalian apakah kita turut terikut-ikut dengan 1st April ini dengan mengenakan orang lain dan tertawa gembira. Kemudian menyebut dengan bangga dan gembira "APRIL FOOOOL" di sebalik saudara kita yang tertipu oleh golongan penipu lagi memang tidak ada dalam kehidupan mereka melainkan PENIPUAN.

Allahu A'lam.

Petikan tazkirah dari Y.Bhg, Ustaz Ghazali Omar



JINKAMEN:

tahun 2001, di Belakang kuartes TUDM jalan Subang Airport Lama / rumah estate, semasa hendak pergi kerja & melarikan diri dari roadblock, ikut jalan 'shortcut' (kini dah jadi jalan Besar Skypark ke Jalan sg buloh/shah alam)
sampai di titi kecil seberang sungai tu, terserempak dengan berbudak berbasikal mungkin dari perumah Estet di situ, dan diorang menegor aku..

'Abang, motor abang pancit laaaa'
hah! ye ke? (turun dari motor, check tayar belakang)
ayo yo bangg..soori bangg...Aprill Foolll
Cissss....Grrrrr

1st time kene AprilFool 


2 comments:

Muhammad Taufiq said...

Sekarang baru tahu, kisah sebenarnya :(

awksweetgitu.blogspot.com

sukaxplo said...

Begitulah kisahnyee
so, jangan KITA semua meraikannya. walaupun niat saje nak main²/ gurau²..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...