Followers

15 April, 2014

Bulan Kaler Meran (bloodMoon)



Gula-gula Gerhana 
Hari Ini (pagi buta) dijangka akan terjadi fenomena "Blood Moon" atau dalam bahasa Melayunya dibunyikan Bulan Berdarahhhh...


Bulan Kaler Merah


Sebenarnya Punca fenomena bulan berdarah atau bulan merah bukanlah petanda kiamat tapi ianya adalah fenomena semulajadi yang biasa berlaku dan kali terakhir dilihat pada 10 Disember 2011. 

Punca sebenar fenomena tersebut adalah disebabkan kedudukan bulan sejajar dengan bumi dan matahari. Fenomena ini terjadi disebabkan pembiasan cahaya oleh atmosfera bumi. Fenomena bulan berdarah ini turut dikenali sebagai “Blood Moon” kerana warnanya yang berwarna merah dan dapat dilihat menggunakan mata kasar.


Gambaran macam mana boleh jadi gitu


Menerusi laporan rasmi NASA, fenomena bulan berdarah yang akan berlaku pada 15 April 2014 dapat dilihat dengan jelas di negara Utara/ Selatan Amerika dan Australia. Fenomena bulan berdarah ini juga dijangkakan berlaku sebanyak dua kali pada tahun 2014 iaitu pada 15 April dan 8 Oktober 2014. Manakala pada tahun 2015 jatuh pada 4 April 2015 dan 28 September 2015. 

Oleh itu, sesiapa nak melihat Bulan Bewarna Merah malam ni boleh la kita saksikan ramai-ramai dah mengucapkan 'SubhanALLAH' (kalau berada di lokasinya) .sesungguhnya itu adalah bukti kekuasaan ALLAH!

sumber: NASA, rujukan web yg lain

3 comments:

Denaihati said...

Kalau tak silap fenomena blood moon ini hanya boleh dilihat di Amerika Utara sahaja.

gadisBunga™ said...

tuh la. macam tak nampak je kat Malaysia ni...

sukaxplo said...

Denai hati & GB

aah laa..takde pong...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...