Followers

06 May, 2014

Lupe sokmo wehh

Dari mula sampai opis, 
bateri HP dah habis langsung & hp tak boleh ON. 
kene charge!
maka, pasang lah charger kemudian sambung terus ke henpon & tinggalkan bawah meja opis nih sementara ada kerja nak dibuat

Maka, jam 12.30pm. baru tengok hp, apsal tak boleh ON lagi padahal dah charge. rupanya plug tak di ON....huhuhu

1. sambung USB ke plug charger  2.sambung ke plug letrik 3.sambung plug ke henpon
takder la pulok bagitau suruh ON plug...

teruk amatt..
pepalih lupanyee

Oleh itu, aku godek² internet maka,

terjumpe lah 7 tips agar tidak cepat lupa :

1) Tips yang pertama iaitu lakukan senam otak. Senam otak dapat kita lakukan dengan cara melatih otak kita untuk mengingat sesuatu. Seperti menyebutkan 10 kawan² sekolah yang sangat dekat kita, menyebutkan 10 judul lagu yang digemari saat ini atau hal-hal lainnya yang boleh ditentukan sendiri. maksudnya kita berusaha mengingatkan ingat sesuatu yang sudah kita ketahui sebelumnya. 

2) Tips yang kedua iaitu dengan makan pelbagai jenis makanan yang bermanfaat untuk menutrisi otak anda. Makanan tersebut seperti buah blueberry, buah bit, bawang merah, brokoli dan pisang. Makanan-makanan tersebut sangat baik untuk menurtisi otak kita agar tidak cepat lupa.

3) Tips yang ketiga iaitu minumlah air putih 6 -8 gelas air putih sehari. Air masak atau air putih dapat membantu seluruh fungsi organ tubuh bekerja lebih optimal. Dalam hal ini fungsi otak kita juga akan berfungsi lebih baik jika kita minum air putih 6 -8 gelas sehari. 

4) Tips yang keempat iaitu istirehatkan otak kita. Ini dapat dilakukan dengan tidur yang cukup. Tidur boleh merilekskan & mengistirehatkan otak & badan kita.Ketika bangun, otak kita menjadi segar kembali. 

5) Tips yang kelima iaitu dengan merilekskan otak kita ketika berfikir dengan yg meletihkan. Melakukan xtiviti yang kita suka ketika 'stress' juga merupakan cara untuk merilekskan otak.

6) Tips yang keenam iaitu melakukan permainan asah otak. Permainan asah otak yang dimaksud iaitu mengisi teka-teki silang yang boleh kita dapat dari internet ke buku². 

okeh, boleh kita amalkan..selain bacaan surah² dan doa yang kita amalkan selalu...

baca bila kita terlupa




2 comments:

Myra Jay said...

Heeehe, samala kita kadang terlupa, rasa geram dengan diri sendiri :D

sukaxplo said...

MJ

tu ar..kene cari powerbank jugak la nampaknye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...