Followers

26 July, 2014

Bunga api

Lagi 2 hari insya Allah kita akan menyambut raya aidilfitri. Rumah belum disiapkan lagi utk sambut lembaran tahun ini. Cukup sekadar yg ada je..
Malam tadi berkesempatan bermain bunga api dgn anak yg sulong. Bungai api beli di pasar ramadan 2 kotak RM15. Ada sebanyak 100pcs dlmnya. Zaman abahnya dulu2 main bunga api tangkai besi cap Kepala kucing hitam ajek 10posen dapat 20pcs. Main pusing2 rumah sampai letih.  

Kesian pulak kt Adam, sebab terpaksa main sorang2 memandangkan anak2 jiran sebelah, semua dah balik kpg. Yang tak suka dgn bunga api jenis nih adalah asapnya yg terlampau byk macam org sembur Fogging pulok..utk jauhkannya, elok disuruh anak bermain bunga api dgn mengikut arah tiupan angin jadi, supaya asap tidak tetkena muka dan disedut oleh anak anak kita.kita kena kawal la anak anda supaya jauhkan asap tersebut kerana boleh membawa batuk batuk. Dan kawalan juga utk tidak biarkan anak2 bermain di jalan laluan kenderaan.

2 comments:

Jari Manis said...

Kesian ada main bunga api sorang klau ada adik atau abg leh ada teman kan tp x pe abah nya ada tuk teman kan adam mana tahu x lama lg ada rezeki dpt adik ke aminnn :-)

sukaxplo said...

JM
tunggu JM baru leh ada kawan hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...