Followers

21 July, 2014

Ini Baru Raya!

iklan raya RTM kali ni memang BEST!..
kalau diamati sememangnya dah berlaku dalam masyarakat kita
Pernah terjadi, dekat satu restora, satu famili 5 beranak duduk kat satu meja, ayah, ibu, seorang anak lelaki umur dalam 15 tahun, sorang anak perempuan umur dalam 13 tahun, dah sorang anak kecil umur dalam umur 4 tahun, selepas buat tempahan aje, semua belek gajet masing² sehinggalah makanan sampai pon masih lagi merenung gajet.,kecuali anak yang umur 4 tahun tu dibiarkan sahaja. Sampai satu masa, anak yg berumur 4 tahun tu beredar, menuju keluar dari restoran dan berjalan di kawasan 'parking'. kebetulan ada sebuah kereta nak mengundur masuk parking, nasib baik ada seorang kakitangan restoran tu, menarik tangan & menjerit pada kereta tu, terkejut dengan jeritan tu, barulah famili tu kelam kabut mencari anaknya itu...

Harap² iklan sebegini dapat beri kesedaran kepada kita semua semasa hari bersama famili, kawan² & anak sedara nanti..kalau boleh saat bersama famili ini jadikan saat berharga..bukan selalu kita dapat bersama.

8 comments:

Jari Manis said...

Alamak Jm pun sama lah asyik betul dgn gadget klau x tgk rasa resah je tp time raya maybe x sempat coz layan tetamu. Bila pohcik start cuti raya nih

sukaxplo said...

JM
bukan JM pon, pohcik dan org sekitar pon sama jek ngan gajet. sebab tu la pohcik tak langgan pakej data utk henpon nanti setiap saat asyik belek henpon hehehe..

JM...tak cuti...kene keje...sob sob sob

Cikgu Norazimah said...

gadget mmg melekakan..sbb tu slalu bising dgn hubby asyik ngn gadget je....

sukaxplo said...

CN
Tu la... tak salah pakai gajet..yang salah masa bersama gajet tuh...lebih kerap banding dgn yg lain hihihi...nnt kita ubah yekk

Eye_nee said...

Sib baik lah akk dan en CEO tak lah terlampau Addict dgn gajet2 ni...anak2 jer yg terlajak laris dgn gajet2 ni...

sukaxplo said...

Eye_nee
tu la kan..tak bagi lak salah sbb tak ikut oerkembangan it, bagi karang jadik macam tu la...huhuhu..nampak gayanya kt sekolah kene ada satu bab diajar, tinggalkan gajet anda sekiranya bersama yg tersayang..hihihi

kakyon said...

yelah..sekarang ni umpama gajet tu bernyawa dan berharga dari manusia itu sendiri. pemandangan biasa dah situasi seperti itu..

sukaxplo said...

KakYon
betul tu kak...tapi takut jugak generasi skrang nih akan tahu bersosial dlm gajet ajek..bahasa sms pon dah jadi kebiasaan dalam tulisan diorang..kalau tak cegah, teruk generasi akan datang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...