Followers

31 July, 2014

Raya ke 3: hujan

Sepanjang perjalanan balik dari kl ke temerloh hari ni cuaca hujan di sepanjang jalan. Alhamdulillah selama ni hujan tak turun berhari hari menyebabkan cuaca panas mengeringkan rumput2 & pokok2 dan jerebu pon makin teruk. Allah maha mendengar dan penyayang terhadap makhluknya.

Di highway karak tadi terdapat 2 kemalangan yg berlaku. Semalam semasa balik ke kl sebijik kereta berpusing didepan mataku diseberang jalan menghala ke ke karak. Ramai mengesyaki area karak khasnya jalan kt Sungai Dua tu ada pihak yg tak bertanggubgjawab meletakkan minyak di jalan tersebut. Bila hujan jalan akan licij disebabkan minyakntersebut. Ini dikuatkan lg dgn kehadiran kereta tow truck sebaik sahaja kemalangan berlaku. Yang menghairankan sekiranya isu ini betul kenapa pihak berkuasa aka polis tidak mengambil tindakan atas pihak tidak bertanggung jawab tersebut kerana  ini memperjudikan nyawa pengguna jalanraya highway karak....

Walaubagaimanapon, sebagai pemandu kita harus berhati hati & alert.  Fokus pada pemanduan dan ikut peraturan jalanraya insyaAllah akan selamat. Kalau cegah tapi jadi jugak kemalangan maka redho ajek la...insya Allah ada lah hikmahnya..

2 comments:

Jari Manis said...

Subhanallah ada jgk manusia yg begitu letak minyak atas jln tujuan nk duit ish ish. PohCik dh selamat sampai Kl ke atsu dh start kijo :-)

sukaxplo said...

Begitulah ceritanya...dlm dunia macam2 JM..kalau Allah bg cash ats perbuatan kejinya itu baru nyesal..

pohcik kerja mlm raya 1& 2..skrang cuti sampai ahad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...