Followers

09 August, 2014

Bungan kantan mahal?

Kecoh dalam minggu ni, bunga kantan naik harga. Sebenarnya bulan puasa hari dulunsah bunga kantan ni naik harga, al maklumlah ramai yg naik buat laksa gunakan ia. Tapi...ada satu cerita yg aku dengar bunga kantan nih dah dijadikan bahan utk minyak wangi kalaulah betul siap2 yg ada tanah kosong tuh boleh la tanam bunga kantan utk Industri tuh boleh kayooo ooo
nasib baik wife ada jugak tanam bungan kantan kt rumah. boleh la nak makan sendiri² tuh. PBR belum lagi bermula, semaksamun blkg rumah yang ditebas hari tu dah naik semula & panjang. Ingat lepas habis kebizian ni nak mula tanam sikit2 dulu pokok2 yang senang tumbuh & petik hasil :).

Updated:
tadi gugel berkenaan minyak wangi & bunga kantan terjumpa lak web ni
http://minyak.aroma.my/minyak-pati/minyak-pati-bunga-kantan

8 comments:

Denaihati said...

baru tau boleh buat minyak wangi, mungkin akan ada pengusaha ladang besar nanti.

sukaxplo said...

Denaihati
dengar² macam tu la..hihihi
selamat hari raya. thanx datang melawat blog hamba

Myra Jay said...

Owh baru tau psl perfume kantan :)

Bunga kantan kan wangi..

sukaxplo said...

MJ
Tapi tadi dapat tau lagi bunga kantan dah takde letak dalam laksa dah..sebab dah terlampau mahal..huhuh

Jari Manis said...

mggu lepas JM nak masak laksa..puas cari sekuntum pun tak ada kat pasar..maybe bunga kantan tak sempat nak menjadi org ambil buat perfume..ehh..ye ke..pastu g cari di market..ya ampun..mahal betul sekuntum pun RM2.50..hari ni di opis ada makcik clear tu jual 5 kuntum RM2..haaa..puas hati

sukaxplo said...

JM

nak lakseeeee...

Cikgu Norazimah said...

bhn basic masakan better ditanam jer dkt keliling rumah, CN suka bau bunga kantan ni, mmg wangi ;)

sukaxplo said...

CN
betul tuh...tu rasanya nak mulakan semula tanaman pokok macam cili, serai, pandan dll...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...